Verbinding onder de sterrenhemel

Ongeveer twee maanden voordat De Zaanse Passion zou plaatsvinden, vergaderde de stuurgroep over de vraag ’is het mogelijk de uitvoering medio maart in de openlucht te houden?’ Statistisch gezien was er minder dan 5 procent kans op regen op 24 maart… Dat klopte. Sterker, op de bewolkte dag scheurde het wolkendek omstreeks vier uur open en stonden cast en band zelfs in het zonnetje. Gevalletje Genesis 1: …‘en God zag dat het goed was…?’

Een muziekdienst organiseren binnen de kerkmuren bleek makkelijker dan op een plek waar geen water, elektriciteit of zelfs toiletten zijn. Maar ’t Veldpark in Zaandam is een bijzondere plek voor de cast. En de landelijke Passion wordt ook in de openlucht gehouden, dus waarom niet?

De oplossing bleek de rode draad van dit project: verbinding. Wat er ook aan uitdagingen voorkwam, door de flexibele inzet van velen werd de oplossing gevonden. Met De Zaanse Passion gaven Ontmoeting, Noorderkerk en Protestantse Gemeente Wormerveer een eigentijds signaal van hoop en verbinding.

Opbouw
Zaterdagmorgen 24 maart 2018 07.00 uur: de opbouw begint op het grote veld van ’t Veldpark. Voordat je het wist was het 19.00 uur: start symbolische tocht op De Burcht. Naast vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en gemeente bleken ook ‘gewone’ Zaankanters graag mee te lopen. Zeker 150 personen begonnen aan de tocht die door de Rosmolenwijk richting park voerde.

Traantje wegpinken
Ja: het was in de avond koud. Maar wat een sfeer! Onder de sterrenhemel  deinde de bezoekers mee met populaire nummers. Er werd zelfs een traantje weggepinkt. Het park werd sprookjesachtig verlicht, Zijn verhaal verwarmde de harten. Dat er mensen tussentijds vertrokken had meer met de dalende temperatuur te maken dan het spel. Want het applaus na afloop toen Jezus (op een hoogwerker) hoog boven het podium verscheen, moet tot half Zaandam te horen zijn geweest.

Steen en vijver…
Met De Zaanse Passion heeft projectleider Mirjam Sloots een forse steen in de vijver der verbinding gegooid. Een golfslag die samenbindend in Zijn naam is gemaakt, ook na Pasen zal blijven voortgaan en nog vele harten zal raken.

Dirk Karten

Foto’s


 Video’s

Bekijk hier een compilatie van De Zaanse Passion 2018:

Bekijk hier de volledige uitvoering van De Zaanse Passion 2018:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: