Regisseur Ferdinand Borger: ‘Openluchtuitvoering spannend’

“Tijdens de repetities wordt altijd erg veel gelachen, je merkt alleen wel dat nu het dichterbij de uitvoering komt, iedereen meer onder druk komt te staan. Het wordt ook spannend, omdat de uitvoering in de open lucht is. Je bent afhankelijk van een aantal zaken die je niet kunt regisseren. Dat wordt nog het lastigste,” aldus regisseur Ferdinand Borger.

Tekst: Rianne Blok

Op zaterdag 24 maart gaat het gebeuren: de Zaanse Passion. Dat begint om 19.00 uur met een symbolische tocht vanaf de Burcht. Die gaat om 20.00 uur over in de muzikale uitvoering in ‘t Veldpark. In deze laatste week worden de puntjes nog op de spreekwoordelijke i gezet.

Ervaring
Ferdinand Borger is onder meer theoloog, regisseur, programmamaker. Hij maakte voor de IKON/NCRV radio- en tv-producties als Het Vermoeden en Schepper&Co. De creatieveling werd bij De Zaanse Passion betrokken door projectleider Mirjam Sloots. “Zij is een vriendin en vertelde over het project. Afgelopen najaar vroeg ze of ik het wou regisseren. Dat wilde ik graag doen.”

De regisseur heeft redelijk wat ervaring met projecten zoals De Zaanse Passion. “Ik heb wel vaker grote groepen geregisseerd. Nieuw voor mij is dat de uitvoering in de open lucht is. Leukste aan het werken met de cast vind ik te zien hoe een groep mensen het beste uit zichzelf haalt. Wat ik vooral heb gedaan, is de rol van de verteller meer onderdeel laten zijn van het verhaal. Ook staat de groep praktisch constant op het toneel.”

Wisselwerking
Ook de inbreng van de cast geeft Ferdinand nieuwe ideeën. “Dat inspireert mij enorm. Er ontstaat een soort van wisselwerking. Sommige ideeën die ik heb werken niet. Andere weer wel. Deze manier van regisseren vind ik altijd een erg leuk proces.”

Rode draad van het project is verbinding. Hoe kijkt Ferdinand Borger daar tegenaan? “Ik ervaar het project echt als verbindend. Dit heeft te maken met de mensen die meedoen. Zo spelen er Syrische muzikanten mee, mensen vanuit diverse kerkgenootschappen maar ook daarbuiten. Samen een productie neerzetten werkt verbindend.”

Mix van stijlen
Tijdens het project komen veel verschillende stijlen aan bod. Zo wordt het Paasverhaal vertelt op muziek van onder meer Coldplay, Trijntje Oosterhuis en The Scene. De Syrische band Mood brengt letterlijk muziek uit het buurland van Jezus tot leven. “De deelname van de Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek zorgt voor een extra mooie mix van stijlen. Je merkt ook dat het de mensen uit de groep verbaast.”

De toegang tot de uitvoering van De Zaanse Passion is gratis. Er zijn zitplaatsen. Wie daar zeker van wil zijn, doet er slim aan een klapstoel mee te nemen. Meer info:  facebook.com/samenbindendeprojecten.

Ferdinand Borger

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: