In 2018 vindt opnieuw een uitvoering van De Zaanse Passion plaats.
Doelstelling
Een breed publiek in de Zaanstreek beleeft het passieverhaal als een oproep tot verbinding, zowel in de voorbereiding als de uitvoering. De medewerkers verbinden zich aan elkaar door samen te zingen, te acteren, het kruis te bouwen/dragen of achter de schermen aan dit project mee te werken. Door samen te werken aan dit betekenisvolle project ontstaat verbinding tussen mensen in de Zaanstreek. Door organisaties die bijdragen aan het welzijn in de Zaanstreek het kruis te laten dragen wordt duidelijk dat we elkaars leed en lasten willen dragen. Het passieverhaal van Jezus krijgt zo een algemeen maatschappelijke betekenis.
Uitvoering
De Zaanse Passion start met een symbolische tocht waarin een wit verlicht kruis gedragen wordt vanaf de Burcht in Zaandam door de Rosmolenbuurt richting het Veldpark. De kruisdragers zijn mensen uit de hele Zaanstreek die bijdragen aan het welzijn. Thema van deze tocht is: ‘draag en verlicht elkaars leed en lasten’. Aansluitend wordt De Zaanse Passion uitgevoerd in een eigentijdse en muzikale uitvoering van twee uur op een groot overdekt podium. Thema van deze Passion is ‘Verbinding’. De symboliek van linnen doeken maakt duidelijk dat Jezus voor verbinding stond. Hij zocht juist mensen op die anders geloofden of dachten. Hoe kijken niet-gelovigen of andere religies tegen Jezus aan? Daarover worden mensen vanuit hun eigen context geïnterviewd. De filmopnames die verwerkt zijn in de scenes vinden plaats in de Zaanstreek. Zo komt dit verbindende passieverhaal in de Zaanstreek tot leven.
De band ‘the Challenge’ doet zijn naam eer aan door de ‘uitdaging’ aan te gaan om samen met een groep van dertig tot vijftig talentvolle Zaankanters deze muzikale Passion in te studeren. Het lied ‘Iedereen is van de wereld’ zal als een rode draad door de uitvoering heen geweven worden. Bekende popnummers vertellen het verhaal uitgaande van flashbacks die twee vrouwen hebben (Maria Magdalena en Maria de moeder van Jezus). Een Syrische muzikantengroep zorgt voor de Oosterse sound.
De organisatie
De organisatie is dit jaar in handen van:
- Projectleider ds. Mirjam Sloots
- Regisseur Ferdinand Borger (werkte bij KRO-NCRV en IKON)
- Filmmaker Steven Geldof
- Muzikale leiding Simon de Groot en Tony Sbat
- Leiding symbolische tocht ds. Sjaak Visser, Kees van der Pol, Albert Brinkman
- PR: Dirk Karten (DK Media)
Vrijwilligers
De werving van deelnemers voor en achter de schermen is in oktober 2017 gestart. Er zal een groep van zo’n 150 vrijwilligers actief meedoen (projectteam, muzikanten, spelers, kruisdragers, filmploeg, decorploeg, naaiatelier, routecommissie, geluid en techniekgroep, cateringploeg, grimeuses, fotografen). Daarnaast zullen zo’n 50 vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties het kruis dragen. De verwachting is dat er zo’n 1000 mensen mee zullen lopen met deze tocht en 2500 mensen de uitvoering gaan bezoeken. Het verbindende karakter van dit project en de inzet van vrijwilligers en de professionele begeleiding is een van de sterke kanten van deze aanpak.
Samenbindend proces
Via oproepen in de regionale pers en sociale media kunnen Zaankanters zich aanmelden voor zang en theaterspel en taken achter de schermen. Vanwege eerdere projecten voelt een aantal Zaankanters zich betrokken bij de samenbindende projecten die Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek organiseert. Bijzonder is om te merken dat onderlinge verbindingen die zijn ontstaan, blijven. Nieuwe mensen en verbindingen worden omarmd. De deelnemende organisaties zijn interreligieus en maatschappelijk. Gelovig of niet gelovig, allochtoon of autochtoon, humanisten, hindoes, moslims, christenen… Een kleurrijk gezelschap doet mee. Een aantal Syriërs afkomstig uit Aleppo hebben een hoofdrol en een Syrische muzikantengroep brengt ons in de muzikale sfeer van de oorsprong van het Passieverhaal. Vluchtelingen, die van fotografie hun werk willen maken, fotograferen.
Repetities en uitvoering
Er zijn tien repetities inclusief filmopnames in de periode van 20 januari t/m 23 maart. Op zaterdag 24 maart 2017 om 19.00 uur vindt de tocht met het witte verlichte kruis vanaf de Burcht plaats. Vanaf 20.00 uur start de muzikale uitvoering in het Veldpark te Zaandam.
Waar?
In één van de Zaanse molens is de scene van de jonge Jezus in de timmer-werkplaats gefilmd. Daar leert Jozef de jonge Jezus een kribbe timmeren. Het kruis is op de achtergrond zichtbaar. Er klinken 33 hamerslagen. Jezus maakt zijn intocht in Zaandam vanaf de brug naar het centrum. Het laatste Avondmaal vindt plaats in restaurant ‘Aan Tafel’ aan De Dam, de scene met Judaskus in het Veldpark. Bij het Zaanse politiebureau vinden de scenes van Pontius Pilatus en Barabbas plaats. Jezus sterven wordt verbeeld als een overtocht met een bootje over de Zaan. De locaties zijn voor alle Zaankanters herkenbaar.