‘Ik hoorde de mensen van Jezus amper’

‘Meester, ik hoor de mensen van Jezus amper’, klinkt een grappig gestelde vraag vanuit de groep aan regisseur Ferdinand Borger. Ook op zaterdag 3 februari werd er weer fanatiek meegedaan aan de repetitie van De Zaanse Passion.

Iedereen zit op een gegeven moment zo erg in zijn rol dat ze het niet eens merken als de regisseur het stil probeert te krijgen. Het moment dat dit wel gelijk lukt, is als de solisten van liveband The Challenge hun optredens oefenen. Iedereen luistert aandachtig. En als de laatste noot klinkt, is er spontaan applaus.

Godsonmogelijk!
Een lastig deel van de repetitie is het moment dat een paar mensen uit hun comfortzone moeten treden. In dit verbindende project staan Zaankanters zij aan zij met Syrische statushouders die de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig zijn. Des te meer respect oogst je als je als jonge vrouw het lef hebt Nederlandse teksten hardop uit te spreken en ook nog daarbij te acteren. Met een paar instructies van Ferdinand lukt dit toch aardig. Best knap, want soms lijkt dat toch godsonmogelijk!

Lachsalvo’s
De foto’s tonen gezichten van mensen die aandachtig luisteren naar de aanwijzigen van de regisseur en serieus oefenen. Maar regelmatig vult De Ontmoeting in Zaandijk zich ook met klinkende lachsalvo’s. Want de sfeer in de ‘Passionfamilie’ is goed en open.

Dat is tegelijk een bijzonder aspect van dit verbindende project. ‘Gewone’ Zaankanters, niet-gelovig of wel, of iets er ‘tussenin’, mensen uit alle delen van de wereld, ook degenen die moesten vluchten, omdat de bommen op hun huis vielen, zingen en spelen samen in harmonie.  Dat maakt dit project op zich al uniek. In plaats van over vluchtelingen te lezen samen je broodje eten tijdens de lunchpauze. En in ontspannen sfeer nieuwe vrienden maken en/of hun verhaal aanhoren.

Filmopnamen
Komende zaterdag treedt een deel van de cast  op in de Zaanstreek voor het maken van filmopnamen. Die zijn ook te zien tijdens de uitvoering van De Zaanse Passion die op 24 maart in het Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam wordt uitgevoerd.

Ook meespelen als figurant in de scène waarbij Jezus en zijn vrienden de stad in komt lopen? Kom dan zaterdag 10 februari om 12.00 uur naar de Noorderkerk, Heijermansstraat 127 in Zaandam. 

Kijk voor meer informatie ook op de Facebookpagina.

 

%d bloggers like this: