Verbinding kenmerkt eerste repetitie De Zaanse Passion

‘Gaat Jezus nu zitten of blijft hij staan?’

“Ik weet eigenlijk niet goed wat ik nou precies zing, maar toen het publiek massaal begon mee te doen, werd duidelijk dat heel veel Nederlanders dit nummer kennen,” zegt Tony Sbat. De Syrische Zaankanter speelde ook mee in de Zaanse Passion van 2017 en kruipt nu in de rol van Judas.

De goedlachse zanger kwam met de eerste stroom vluchtelingen naar Nederland. Hij doet zijn best de Nederlandse taal machtig te worden. Maar ja, wat bedoelt Ramses Shaffy nou met zijn songteksten als ‘Zing, vecht, huil, lach, werk, bid en bewonder…’?

Leuk mee te doen
Tijdens de eerste officiële repetitie in De Ontmoeting op zaterdag 20 januari bleek de cast spontaan te zijn gegroeid. Oproepen in de Zaanse media als RTV Zaanstreek hadden duidelijk effect. Zo hadden moeder Corrie en dochter Sylvia enthousiast aangeboden te helpen achter de schermen. “Het leek ons gewoon leuk mee te doen aan dit project,” zegt het duo dat geroutineerd een prima lunch verzorgde.

Verbinding
Zaanse Henny, Annie en Lotte, om zomaar wat nieuwe deelnemers te noemen, zongen en repeteerden zij aan zij met Syrische George, Jareer en Nabil. Waarmee gelijk de kern van het project wordt geraakt: verbinding tussen mensen van alle werelddelen, geloven en achtergronden. Muziek en het verhaal van een bijzondere man die meer dan 2000 jaar geleden aan het kruis stierf vormen de samenbindende ingrediënten.

‘Ik wil verbazing zien!’
“Gaat Jezus nu zitten of blijft hij staan?” vraagt leadzanger Enrico aan Ferdinand als de rituele voetenwassing wordt gerepeteerd. “Nee, hij blijft nu staan,” zegt de regisseur gedecideerd die aansluitend tegen de groep zegt: “Het was prachtig, maar kan nog mooier.”

Vervolgens wordt de scene van het laatste avondmaal gerepeteerd. “Maak het groter. Ik wil verbazing zien op de gezichten van de discipelen als Judas opstaat, zegt ‘ik moet nu gaan!’ en wegloopt. Hij maakte daarmee een statement, maar jullie snappen dat niet goed.”

“Ik snap er ook geen bal van,” zegt Jeroen quasi nonchalant en trekt een gek gezicht. De groep schiet gul in de lach. Want ook al gaat het om een serieuze uitvoering, de lachsalvo’s zijn talrijk en de sfeer goed.

Op naar de volgende repetitie! En de filmopnames! De Zaanse Passion 2018 staat in de steigers.

%d bloggers like this: