Projectleider Mirjam Sloots: “Zaanse Passion brengt verbinding in de Zaanstreek”

“Het is een tijdloos verhaal met herkenbare emoties. Het gaat over vriendschap en wat dat betekent als het erop aankomt. Over gemis, want er gaat iemand dood die zoveel goede intenties heeft. Maar het verhaal zet ook aan tot nooit opgeven. Tot verbinding. Weten waar je voor staat en de hoop die altijd levend blijft,” zegt Mirjam Sloots, projectleider van De Zaanse Passion. Deze wordt op 24 maart uitgevoerd in het Burgemeester in ‘t Veldpark in Zaandam.

Voor het tweede jaar wordt De Zaanse Passion, het lijdensverhaal van Jezus, tot leven gebracht door middel van een symbolische tocht met verlicht kruis en muzikaal optreden. Dit jaar grootser opgezet dan ooit.

Kerk te klein
Mirjam Sloots: “Doordat we de muzikale uitvoering in de open lucht gaan doen, kom je qua sfeer en beleving heel dicht op de landelijk Passion. De kerk bleek vorig jaar te klein om alle mensen die wilden kijken te herbergen. Omdat we graag willen dat iedereen deze voorstelling kan zien, moesten we een andere locatie kiezen.”

Dat werd het Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam. Op 24 maart staat daar een groot podium waarop de professionele band The Challenge uit Noord-Holland en de circa veertig streekgenoten grote cast optreden. Er is professionele belichting en geluid. Met vele maanden oefenen achter de rug mag het publiek op een uitvoering rekenen die klinkt als een klok. Mirjam: “Dat komt mede doordat onze nieuwe regisseur Ferdinand Borger het heel anders aanpakt. Hij heeft de komende uitvoering in een fris, nieuw jasje gestoken.”

Historische plek
Het Veldpark is voor een deel van de cast een historische plek. Er zijn onder meer verrassende optredens van Syrische muzikanten. “Zo breng je het land waar Jezus leefde meer dan ooit tot leven. (Syrië is buurland van Israël.) De mensen die een jaar in ‘The White House’ leefden toen ze naar Nederland zijn gevlucht, treden daar nu op als statushouders. Bijgestaan door Zaankanters die toen hielpen, maar ook nu steun geven onderdeel te worden van onze samenleving,” aldus de projectleidster.

Verbinding
Met muziek en een tijdloos verhaal waarin verbinding centraal staat, wordt er als één grote familie toegeleefd naar de uitvoering. Christenen, moslims, bahá’-i, hindoes, niet-gelovigen of ‘iets er tussenin’ ontmoeten elkaar, maken plezier, delen waardevolle ervaringen en krijgen zo op natuurlijke wijze respect voor elkaar. Vooroordelen worden geslecht, vriendschappen voor het leven ontstaan.

“Dit aspect is wellicht belangrijker dan de uitvoering zelf. Wat ‘de kerk’ niet altijd lukt, slaagt wel in projectvorm. Het is heel bijzonder dat mensen die elkaar niet kennen moeiteloos maandenlang samenwerken. Dat geldt voor wie zowel voor, als achter de schermen meewerkt,” zegt Mirjam tevreden.

Symbolische tocht
De symbolische tocht staat voor elkaars lasten dragen en verlichten. De stoet vertrekt om 19.00 uur vanaf de Burcht. Vertegenwoordigers van gemeente, welzijnsorganisaties, deelnemende religieuze stromingen, maar ook particuliere Zaankanters zijn welkom mee te lopen. In de stoet lopen kan altijd, wil je zelf het kruis een (tijdje) dragen, dan graag aanmelden via info@samenbindendeprojecten.nl

De toegang is gratis. Meer informatie via Facebook.

Zaankanter Mirjam Sloots

Projectleider Mirjam Sloots: “De Zaanse Passion is een verhaal van hoop, verbinding, elkaars lasten dragen. Het haalt het beste uit de mensen die meedoen en zal het publiek inspireren.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: