Zaanse gebouwen geven #groenlicht voor vluchtelingen

Op vrijdag 10 december – de Dag van de Mensenrechten – kleuren verschillende gebouwen van religieuze en maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek groen. Dit doen zij als teken van solidariteit en als oproep aan de Europese politici voor een menswaardige omgang met vluchtelingen. Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek sluit zich aan bij de landelijke de actie, die een initiatief is van De Vereniging van Asieladvocaten. 

Mensen op de vlucht worden aan de Europese grens steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde hand teruggeduwd uit grondgebied van de EU. Dit alles gebeurt om hen de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa.

In de grensstreek tussen Polen en Wit-Rusland zijn een aantal huizen en instellingen waar vluchtelingen welkom zijn, en voeding en noodzakelijke medische hulp kunnen krijgen. Deze hebben een groene lantaarn branden als teken van gastvrijheid. Onze actie met groene lichten is bedoeld om dit werk moreel te ondersteunen en de pushbacks te stoppen.

Namens Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek doen Doopsgezind Zaanstreek, Doopsgezinde gemeente Koog/Zaandijk/Westzaan, de Kogerkerk, het Apostolisch Genootschap Zaandijk, Stichting Animo, de Ontmoeting en moskee Ar-Rahma mee met de actie. Zij zullen op vrijdag 10 december tussen 12.00 uur en 13.00 uur hun gebouw groen kleuren. Ook individuele inwoners kunnen de actie steunen door een groen lichtje voor hun raam te plaatsen. Landelijk steunen onder meer GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie, Vluchtelingenwerk Nederland en vele andere maatschappelijke organisaties de actie.

%d bloggers like this: