Slotwoord Vredesconcert Mirjam Sloots

Wat een prachtige afsluiting van dit Vredesconcert!

Ik wil iedereen die voor of achter de schermen aan dit concert heeft meegewerkt van harte bedanken. Wat een mooie betekenisvolle teksten! Wat een prachtige zang en muziek!

Vier mensen wil ik in het bijzonder bedanken:

Wethouder Rita Noordzij. Wat fijn dat jij dit concert wilde openen. Er is in deze dagen veel kritiek op de politiek maar wij kunnen alleen maar vol lof zijn over jou omdat je integer en geloofwaardig bent en in ontmoetingen met zoveel verschillende Zaankanters telkens laat blijken dat je ieders waarde en eigenheid ziet als onmisbaar in onze Zaanse samenleving. Jij bent samen met relatiemanager Umit Budak voor ons als Stichting het gezicht van de gemeente, waarmee we juist op het vlak van inclusief samenleven elkaar weten te vinden ook als er zorgen zijn of conflicten dreigen te ontstaan. Dank voor die waardevolle samenwerking.

In het repertoire van vanavond was ik blij verrast door een lied, dat me meteen weer terug bracht bij de mooiste film die ik ooit heb gezien ‘As it is in Heaven’, waar beroemde dirigent Daniel, ooit als kleine jongen gepest en geslagen omdat hij anders was terug gaat naar zijn geboortedorp en daar een stoffig kerkkoortje gaat leiden. Dat koortje lijkt wel een kleine samenleving. Daniel zet de foto’s van de koorleden op de piano en met hun gezicht voor zich componeert hij voor een ieder eigen muziek met een eigen klankkleur. Het is geen zoetsappig kerkkoor, net zoals onze samenleving niet zoetsappig is. Er worden mensen uitgesloten, genegeerd, veroordeeld. Maar door het beste uit elk koorlid te halen, verandert er wat. Ontstaat er een andere sfeer van samenhorigheid waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.

De musici van vanavond: Ruud Luttikhuizen, Judith Petra en Tony Sbat. Jullie hebben ons meegenomen op een muzikale reis door een inclusieve samenleving, die zich overal ter wereld kan voordoen. Waar mensen zich vrij voelen om zichzelf te zijn, waar mensen elkaar waarderen en inspireren. En vooroordelen durven los te laten. Waar mensen naast elkaar staan en in elkaar het beste naar boven halen. Als kleine blijk van waardering krijgen jullie van Peter Prijs een envelop.

Dank voor de gastvrijheid van de Kogerkerk. Dank voor uw aanwezigheid hier.

Dank ook aan de kijkers, die de video van dit vredesconcert op de website van onze Stichting hebben gevonden. Tot slot een vredewens in deze vredesweek:

Salaam aleikum, Sjaloom,

Vrede en alle goeds waar je ook gaat!

%d bloggers like this: