Vrede door ontmoeting: Palestijnse avond in de Ontmoeting

WhatsApp Image 2018-08-18 at 22.07.32

Ayman Nejmeh: “We leggen ons hart voor de bezoekers open met persoonlijke verhalen die onze achtergrond en identiteit laten zien. Ik hoop op een hartverwarmende ontmoeting!”

Wil je het hart van de Palestijnse cultuur en identiteit ontdekken in beelden, persoonlijke verhalen, muziek, samen eten, ontmoeting en dans? Kom dan naar het event dat op vrijdag 21 september gehouden wordt in De Ontmoeting aan de Parklaan. Kijk eens door de ogen van Palestijnen in de nationale vredesweek.

Ooit een Palestijn ontmoet?
De vredesproblematiek in Israël is bij veel mensen bekend. Maar welke Nederlander heeft er ooit een Palestijn ontmoet? In de Nederlandse geschiedenis is 1948 vooral het jaartal waarop de staat Israël werd opgericht. En dat werd na het gevoel van de tweede wereldoorlog en de holocaust met name als bevrijdend en goed nieuws ontvangen. Maar wie is zich ervan bewust dat dit voor miljoenen anderen als een rampjaar werd beschouwd? En waarom?

Palestijnse Nederlanders
In Nederland leven zo’n 40 tot 50 duizend Palestijnen. Onder hen ook Palestijnse christenen. Velen van hen zijn al voor de grote vluchtelingenstroom van 2015 naar Nederland gekomen, uit Libanon en omstreken, anderen kwamen uit Syrië als recente vluchtelingen. Wat is hun verhaal, wat is hun identiteit? Wat willen Palestijnen graag delen van hun cultuur?

Samen eten en Ontmoeting
Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek (SSPZ) wil graag bijdragen aan bewustwording. Het Palestijns Event is bedoeld voor mensen die ervoor openstaan om eens door Palestijnse ogen te kijken als verrijking voor hun eigen meningsvorming. De Palestijnse Gemeenschap Nederland, waar de Zaanse Ayman Nejmeh de voorzitter van is, was bereid mee te werken aan de organisatie van deze avond. Mirjam Sloots (voorzitter SSPZ): “De opzet van de avond is geen politiek debat, maar samen eten, elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen. En ook samen genieten van het moois wat de Palestijnse cultuur te bieden heeft. Wist jij dat bij de traditionele Palestijnse Muziek en dans een doedelzak gebruikt wordt?”

Persoonlijke verhalen
Meta Floor (werkzaam bij Tent of Nations in Bethlehem) is een van de sprekers op de avond. Zij was de reisleidster van de reis die Ds. Mirjam Sloots en haar man Burret Olde vorig jaar naar Israël en de Palestijnse gebieden hebben gemaakt. Zij vertelt hoe haar persoonlijke betrokkenheid is ontstaan. En door welke gebeurtenis er een ommekeer in haar denken teweeg is gebracht. Ayman Nejmeh: “Zo vertelt ook een Palestijnse man over zijn opa. We leggen ons hart voor de bezoekers open met persoonlijke verhalen die onze achtergrond en identiteit laten zien. Ik hoop op een hartverwarmende ontmoeting!”

Datum: Vrijdag 21 september
Locatie: De Ontmoeting, Parklaan 1, Zaandijk
Tijd: Inloop vanaf 18.30 uur, Start programma:19.00 uur
Eat & meet (maaltijd):19.45 uur
Einde Event: 22.30 uur
Toegang: gratis/vrijwilllige bijdrage (Palestijnse producten te koop tegen contante betaling)
Aanmelden voor 15 september via info@samenbindendeprojecten.nl of 06-31778282 Info via Facebook: samenbindendeprojecten of website: samenbindendeprojecten.nl

 

%d bloggers like this: